Hva skal en styreprotokoll inneholde, og hvordan bør protokollene oppbevares? Her får du svar og tips, og kan laste ned en mal for protokoll.
Aksjelovens § 6-29 krever at det alltid føres protokoll over styrebehandling. Det vil si at hvert styremøte, enten det er fysisk eller digitalt, skal ha en protokoll. Det finnes ingen regler eller formelle krav til hvordan en protokoll skal se ut, men aksjeloven stiller strenge krav til innholdet i protokollen.
En protokoll fra et styremøte skal inneholde:
I tillegg må protokollen vise at aksjelovens § 6-24 er fulgt – altså at:
Dette er minimumskrav for at styremøteprotokollen skal være gyldig. Vil man skrive mer utfyllende referat på sakene, eller legge til mer informasjon, står man selvfølgelig fritt til å gjøre dette.
Hvis du vil ha en enkel mal for protokoll, kan du laste den ned her:
Hvis du er styresekretær eller daglig leder, og vil ha mer inngående kunnskap om selve arbeidet med utforming av protokollen, får du god hjelp i denne artikkelen! Her får du en fullstendig oversikt over alt du kan gjøre før møtet, hva du bør gjøre underveis i møtet, og hva du må gjøre etter møtet.
Aksjelovens § 6-29 krever at styreprotokollene oppbevares i hele selskapets levetid.
Sikker digital lagring (og deling) av styremøteprotokoller bør være det selvpålagte minstekravet for enhver profesjonell organisasjon. Datainnbrudd rammer stadig flere, og er ikke lenger forbeholdt de største børsnoterte selskapene. Cyberkriminelle finner stadig mer effektive og kreative innganger til sensitiv organisasjonsdata, og kan skape store problemer for de som rammes.
Der større selskap gjerne opplever målrettede datainnbrudd fra profesjonelle aktører (som Visma i 2019), blir små og mellomstore organisasjoner stort sett utsatt for mer eller mindre tilfeldige angrep via usikker pålogging og phishingforsøk. Og det kan skje alle (artikkel fra IT-leverandøren Braathe med gode lenker, hvis du vil lese mer om temaet).
Et godt skritt i riktig retning når det kommer til datasikkerhet for protokoller og andre styredokumenter, er å ta i bruk dedikerte skylagringstjenester. Dropbox og Google Drive (G-Suite) er eksempler på dette, der du som administrator også kan diktere innloggingsmetoder for alle dine brukere.
Ulempen med generelle lagringstjenester som disse, er at de skaper manuelt arbeid – for styremedlemmene, som jevnlig må logge inn og se etter nye dokumenter, og for deg som styresekretær, som må informere styret (gjerne over e-post, som er sjokkerende lite sikkert) hver gang nye dokumenter lastes opp.
En slik skylagringstjeneste vil uansett heve nivået på datasikkerheten hos din organisasjon betraktelig kontra å belage seg på dokumentdeling på e-post, og håpe på at hvert individuelle medlem av styreorganisasjonen håndterer filene sikkert på egen maskin…
For høyeste grad av sikkerhet og brukervennlighet kommer du ikke utenom en styreportal. Tar du i bruk en styreportal fra en anerkjent norsk leverandør får du en løsning skreddersydd for styrearbeid etter norsk aksjelov, som også tar din organisasjons datasikkerhet på største alvor.
En indikasjon på at leverandøren har god sikkerhetskultur kan f.eks. være at de er ISO 27001-sertifisert (som Styreplan AS, og Euronexts Admincontrol AS). For den miljøbevisste, kan en bonus være at leverandøren er Miljøfyrtårn (kun Styreplan AS).
Styreplan er en trygg og enkel styreportal å forholde seg til - også på pris.
Hos oss betaler du en lav månedlig abonnementspris per bruker, uten skjulte kostnader.
Ideelle organisasjoner
Foreninger & lag
Stiftelser
Revisor
Attføringsbedrifter
Styreportalen Styreplan effektiviserer ditt styrearbeid, og sikrer at aksjeloven følges.